lördag 15 augusti 2009

Sydfransk Fisksoppa med saffransaioli

Hej hej Bloggen hallå!

Idag är en sådan där grå tråkig dag där regnmolnen hängt över ens huvud hela dagen för att nu släppa sitt regn. Det är nästan som en föraning på hösten. Vad passar då bättre än att göra något gott och värmande till middag? Vi gjorde Sydfransk fisksoppa, underbart god och värmer innifrån och ut. Receptet är skapat av Ola Lauritzon.


Till 6 stora portioner behöver du:
Till soppan:
1 stor gul lök
2-3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 kuvert safran (½ gram)
1 liter fiskbuljong
3-4 dl torrt vitt vin
salt och svartpeppar
1½ dl strimlad purjo
1½ dl strimlad morot
1 strimlad fänkål
ca 800 g valfri fiskfilé
500 g räkor med skal

Till Aiolin behöver du:
1 st äggula (rumstemererad)
1 kuvert saffran
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk frans senap
1,5 dl rapsolja

Så här gör du:

Börja med aiolin:
  • Rör i hop äggula, vitlök, saffran, vinäger och senap.
  • Tillsätt oljan, lite i tagen under tiden du vispar. Om det hälls i för mycket olja på en gång skär sig aiolin, men den går att rädda ändå. Tag då en ny äggula i en ny bägare och tillsätt sakta under vispning den skurna aiolin, lite åt gången och då skall den kunna ta ihop igen.
  • Ställ aiolin kallt för att vila.
Soppan:
  • Skala och grovhacka den gula löken och fräs den i oljan i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, pressa ner vitlök och tillsätt saffran, buljong och vitt vin. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt sjuda i ca 20 minuter.
  • Strimla under tiden purjo, morot och fänkål. Skala räkorna och skär fisken i tärningar.
  • Tillsätt sedan grönsakerna, låt sjuda någon minut och lägg sen i fisken. Sjud tills fisken är precis genomkokt, inte mer. Tag av från värmen och tillsätt räkorna.
Ja jag vet att soppan kan verka meckig att göra, men jag lovar det är värt allt meck för soppan är helt underbart god. Vi brukar ha i lite mer grönsaker än i receptet vilket gör att den blir ännu mer matig.

Tjillivippen från en lördags-Caramel

1 kommentar:

  1. Åååh Caramel! Jag storknar! Herreje så god den "låter"! DET MÅSTE jag prova!/Kramar till er båda! /Anja (ps, "de" kommer nu på onsdag!ds)

    SvaraRadera