onsdag 1 juli 2009

Andra etappen, Vinäs-Sillre (Indalsälvens dalgång) 35 mil

Hej hej Bloggen hallå!

Det var väl lite si och sådär med sömnen i natt, det var oerhört varmt. Älsklingen lider väldigt mycket mer av värme än mig, hade en väldigt besvärlig natt, men fick väl sova lite kortare stunder i alla fall.

När klockan ringde vid 8-tiden på morgonen, var hela huset tyst, vi var nog de enda som var vakna. Vi tassade lite försiktigt ut i köket och kokade upp lite vatten för vårt morgonkaffe och sedvanliga Yatzy. Det är våran morgonrutin. Så sakteliga började huset att vakna och vi åt frukost tillsammans med ett par från Kungälv som var på resande fot med sin lilla vovve. Det är intressant hur främlingar försöker hitta något att prata om över frukosten. Vi pratade om attn använda GPS och resetips och hur dalarna inte är särskilt turistvänligt på sommaren för paret hade haft stora svårigheter att hitta någonstans att äta lunch under gårdagen.

Efter att ha packa in oss i bilen styrde vi färden mot Orsa och Grönklitt, Orsa Vildmarkscenter. Där strövade vi runt i några timmar och tittade på många av de vilda djuren


Canis lupus, mer känd som varg för oss vanliga.


Ursus arctos, brunbjörn


Kamtjackabjörn

Isbjörn

Sibirisk tiger

Åhh, det är allt bra mäktigt att se dessa vilda och vackra djur livs levande framför näsan på en, även om det är två säkerhetsstängsel och starka strömstängsel emellan. Det var riktigt, riktigt varmt att gå runt i denna jättepark men ändå en skön start på dagen med en promenad då man suttit stilla större delen av gårdagen. Det fanns även lite mer svårflirtade djur som lodjur, rödräv och järv.

Enligt vår karta så fanns det inte några direkt stora orter mellan Orsa och Sillre. Vi har åkt genom hälsinglands obygd idag kan vi lugnt konstatera. Om gårdagens resa gick smärtfritt och oerhört snabbt så har dagens resa varit besvärlig.

Ett tag undrade jag om vår GPS fått solsting, för den har inte lett oss på de vägar vi stakat ut hemma via internet.

Vi har åkt små grusvägar, eller sönderkörda asfalterade vägar mitt ute i obygden. Vi har nog åkt 20 mil kortare idag men det har tagit längre tid.

Det fanns inte på min världskarta, som kartläsare att jag släppte vår vägatlas, utifall GPS-en inte stämmer.

Tänkas att Sverige är så ihopknycklat på mitten, ja det är rätt backigt där vi kört idag, först har det gått uppåt, uppåt uppåt för att sen gå nedåt, nedåt, nedåt. Det lurigaste av allt är att när man kör uppåt märks inte nämnvärt, annat än att motorn på bilen får jobba som tusan.

Den största ort vi passerat sen vi lämnade Orsa efter lunch är Ånge och det är inte direkt något jättemetropol, även om Takida kommer därifrån. Nu sitter vi i vår stuga i Sillre, längs med Indalsälvens dalgång och förundrar oss över den fantastiska utsikten över Indalsälven och alla berg och all skog så långt ögat kan nå.

Den lilla bron över den stilla Indalsälven

Utsikten från den lilla bron

Vy från altanen på vår stuga, där vi sitter och njuter av den stora tystnaden, mellan bilarna som passerar på stora vägen nedanför


Tjillivippen från en välskakad sommar-Caramel och älsklingen

1 kommentar:

  1. Hejsan Sonen och Caramel!

    UNDERBARA bilder! Oj, oj så roligt att jag nu - för ögonblicket i a f - kommer in i bloggen!
    Vilket äventyr att få resa i genom långa Sverige och få ha så vackra vyer!
    Jag önskar att ni har fått sova lite bättre i natt.
    Det skall bli så spännande att få se nästa bildserie och läsa om nya äventyr./KRAAAMAR! Anja, Anders

    SvaraRadera