fredag 13 november 2009

Novembersjukan

Hej hej Bloggen hallå!
I dag läste jag en artikel i Göteborgs Posten som handlar om höst- och vinterdepression. Den beskriver att vi är många som påverkas av mörkret på hösten. På sätt och vis känns det skönt att veta att man inte är ensam.

Jag lärde mig av artikeln att det kallas Seasonal affective disorder, eller SAD... och det kan tyckas lite ironiskt för det är just ledsen och trött jag känner mig. Artikeln har också förslag på hur man underlättar deppigheten i tre olika nivåer: Budget, Medel och Lyx.

I lyxversionen föreslår de en veckas solsemester på någon varm plats. Kanske man kan anväda sig av budgetsol? D.v.s solarium. Jag vet att det egentligen inte är "rätt typ" av ljus man får i solarium, men det har en viss uppåtverkan på mig i alla fall. Om inte annat för att man slipper känna den blekhet och glåmighet som kommer med den mörka årstiden.

I lågbudgetversionen föreslår GP bland annat att man skall försöka ta sig ut en stund mitt på dagen, för att få ljus. Även om det är grått och mulet så får man tydligen mer ljus på sig än inomhus med konstgjord belysning. Det är under den här tiden jag verkligen längtar hem till Norrland, för snön som nu kommer för att stanna blir ljusterapi i sig och det finns inget vackrare än solen som gnistrar i den vita snön. Men det är klart, dessa vackra dagar brukar inte uppträda förrän i slutet av januari och framåt.

Jag har lite egna små planer för att rycka upp mig under helgen. Eftersom älsklingen jobbar i morgon, så tänker jag ta mig en pyssla-om-mig-själv-dag.

Tjillivippen från deppe-Caramel

1 kommentar:

  1. Hej!
    SAD var ett bra namn på hur man känner sig. Inte hjälper det att gå ut mitt på dagen. Jag är ute varje dag med hund och hästar men inte känner jag mig bättre för det. En solresa hade inte varit dumt men har ingen som kan ta hand om hästarna. Även om jag inte gillar snö så är det bättre än det grå som är nu. Snö och solsken hade inte varit dumt.
    Kan tänka mig att det var tröttsamt i Ullared. Har inte varit där på flera år men minnena finns kvar.:-)
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera