söndag 20 februari 2011

Karelska piroger

Häromdagen sa älsklingen att han längtade så efter de karelska piroger som hans mamma brukar göra. Han undrade om inte vi, eller rättare sagt jag kunde prova mig på att laga dessa delikatesser.

Påbörjade därför lite receptsök på nätet och bestämde mig för att göra ett försök i helgen. Här hittar du det utvalda receptet.


Det var inte så många ingredienser som behövdes, rågsikt, vatten och salt. Risfyllningen var enkel att koka dagen innan, det är ju stort sett en helt vanlig risgrynsgröt. Jag föredrar att knåda in sista mängden mjöl för att känna av att det blir en smidig deg. Sen var det bara att portionera upp degen i 12 bitar och kavla ut till ovala tunna plattor.


 Nästa steg, att kleta ut fyllningen i på plattan, vika upp kanten och nypa till kanterna lite. 


Med tanke på att det var första försöket så är väl kanske inte formen den vackraste, men det bjuder jag på.


Gräddat och klart så är det bara att smaska i sig med hackat ägg och lite skirat smör på!

Älsklingens kommentar på resultatet "Smakar inte riktigt som mammas, men jättegott ändå" så jag är nöjd!


2 kommentarer:

  1. Tänk. Jag har vuxit upp på dessa och minns att jag som barn verkligen avskydde dem. hahaha.

    Kanske skulle prova att baka. :O)

    SvaraRadera
  2. Kanske inte smakade som "mammas" eftersom du använde rågsikt. ;)
    Ska ju vara riktigt rågmjöl... men men, man tager vad man haver!
    Härligt att se att de bakas ... <3

    SvaraRadera