fredag 16 mars 2012

Uppdatering mjölkprovokation

Som jag tidigare berättat så har Elias mjölkprovokation påbörjats och vi hade hunnit halvvägs innan det visade sig eller kanske gick upp för oss att hans ökade gnällighet och klängighet inte var en utvecklingsfas utan kunde bero på mjölken.

Boven??

Vändpunkten kom i måndags då Elias haft en jättejobbig morgon, med massor av tårar och han vägrade att bli nedsatt på golvet eller i sin stol. Vi busade lite lojt på sängen, han var inte riktigt i form men så började pruttarna komma.

Jösses, stackars pojke, vilka pruttar den lilla kroppen åstadkom. De var nästan värre både ljudligt och mängdmässigt än vad vissa vuxna kan åstadkomma. Men efter varje prutt blev han lite gladare och till slut hade vi ett rejält bus där han tjöt så där härligt av skratt igen. Precis som det ska vara.

 Lite gammal bild men på en glad Elias

Då kom jag att fundera lite på hur min mage reagerar om jag får i mig lite för mycket vanlig mjölk, med otroligt smärtsamt magknip och sedan gaser i massor innan det hela lättar.

Efter den tankeställaren så bestämde vi oss för att avbryta provokationen och ringa dietisten, som dessvärre inte var tillbaka i tjänst förrän i går torsdag. Det dröjde knappt ett dygn så var gnälligheten och klängigheten borta.

Dietisten tyckte att beskrivningen på Elias reaktion visar väldigt tydligt att hans mage inte är helt redo för mjölk än, även om den är på god väg i och med att det var först vid 1 dl mjölk per dygn han reagerade och tyckte att vi inte skulle utsätta Elias för mjölk än på ett tag. Kanske är det lägligt att göra en ny provokation när han närmar sig 1½ års ålder eller så.

1 kommentar:

 1. Hej, mjölkprovokation brukar inte sjukhusen göra förrän i 2-års åldern och vill man testa hemma så följer man ett schema ifrån dem som lyder: dag 1-4 1 msk
  dag 5-8 2 msk
  dag 9-12 ½ dl
  dag 13-16 1 dl
  dag 17-20 2 dl
  dag 21-24 4 dl
  dag 25-28 6 dl

  OBS! Mjölken ska vara upphettad/tillagad då klarar man det bättre. Blir barnet dåligt så backar man till start igen. OBS! Testa ej med välling, det ska vara mjölk/grädde i barnets mat i dessa mängderna. Vår son klarar mjölk nu trots att jag som mor är mjölkproteinintollerant och sonen var det vid födseln. Vid gaser i magen är det endast laktosen ni ska undvika och kan testa med laktosfritt bara.

  SvaraRadera