måndag 25 april 2011

Pannacottapaj med smak av vit choklad och lime


Det här är en enkel frisk dessert, eller kaka till kaffet. Den behöver dock lite framförhållning då  både botten, fyllning och gelétäcke behöver tid att stelna. Jag valde att färga pannacottan lite vårligt grön med karamellfärg, eller hushållsfärg som det heter nuförtiden.



Botten:
12 krossade digestivekex, eller motsvarande volym andra krossade kex
ca75 g smält smör

Fyllning:
5 dl grädde, valfri fetthalt
1-2 lime, rivet skal av
175-200 g vit blockchoklad
1 msk socker
3 gelantinblad
grön karamellfärg (kan uteslutas)


Gelétäcke (kan också uteslutas om så önskas):
saften från de 2 rivna limefrukterna
socker efter smak
1 gelantinblad

Gör så här:

  • Blanda de krossade kexen med smöret och tryck ut i en form, gärna med avtagbara kanter. Ställ i kylen för att stelna i minst 30 minuter, ställ in den en stund i frysen om du har bråttom.
  • Blötlägg de 3 gelatinbladen i minst 5 minuter i kallt vatten.
  • Tvätta limefrukterna och riv sedan skalet fint. Lägg i en kastrull tillsammans med grädden och den sönderbrutna vita chokladen. Tillsätt sockret och låt smälta på svag värme, droppa i någon droppe karamellfärg om färg önskas. Skall EJ koka.
  • Tag upp gelantinbladen ur vattenbladet och krama ur den. Lägg i kastrullen och rör tills gelantinet löst sig.
  • Häll fyllningen i pajskalet och ställ plant i kylen för att stelna, minst 3 timmar, gärna över natten.
  • Blötlägg gelantinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Krama ur limejuicen ner i en kastrull, söta måttligt, gelén bör vara syrlig i smaken. Tillsätt det urkramade gelantinbladet och låt smälta på svag värme.
  • Pensla gelén över kakan och låt stelna i kylen igen. 

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar