onsdag 30 april 2014

Vi odlar

Nu när våren är här och sniffar på sommaren så har vi börjat påta en del i jorden.

Påskharen var ju här med en liten pallkrage där det ska odlas potatis i. Som Elias har bestämt i detta, så får det bli.

Ska vi odla busfrö?

Vi är lyckligt lottade som har en liten herre som gillar att påta i jorden, gräva, så och vattna, vattna och vattna lite till.

Det är viktigt att klippa ris och sly på tomten
Vi har fina violer att vattna
... och torra rabatter att vattna...
Vi har också skolat om närmare två dussin purjolökar, där duktige trädgårdsmästaren fyllt alla krukor själv och sedan vattnar alla lökar.

lördag 12 april 2014

Experiment och ruskväder

I dag på morgonen så var det dags att baka lite mjukt bröd till lilleman. Stärkt av senaste tidens superfina bröd så bestämde jag mig för att improvisationsbaka. Planen var att det skulle bli saftigt smaskigt nyttigt små frallor utan spannmål, mjölk och soja. Well, låt oss säga att det inte blev som jag tänkt mig....

Bullarna flöt ut till en enda stor massa, 
kanske blir det focaccia-aktigt bröd tänkte jag i min naivitet

... men nej då, det blev platt fall som platsade i soporna...

Vi har verkligen fått känna på den beryktade 3-årstrotsen de senaste dagarna med uttryck som:
-Jag vill inte...
- Dumma mamma... 
- Kan själv... Det går inte (med buhuääää som föjd)

Vi har varit ute på gården lite idag på eftermiddagen och Elias har grävt efter maskar i vårt land, gått på upptäcksfärd i skogsdungen nedanför huset för att hitta gammal parasollfot, presenning, riktigt gamla rostiga metallgångjärn och ett kranium, troligtvis från en grävling. Sen kom regnet som suggestivt smattrar på taket till vårt uterum.

 När vi sätter igång gasolkaminen lägger sig Bettan nära och njuter av värmen

 Total katt-njutning

Regn, regn, regn...

tisdag 8 april 2014

Läntan och väntan

Nu har vi börjat nedräkningen inför mormors ankomst och i ett försök att göra det där med nedräkning och väntan lite begripligt så har jag snott denna idé rakt av från Mia i Norge.



Nu kan vi räkna ner tillsammans!!

söndag 6 april 2014

Påskpyssel

På sistone har jag hängt på mycket pysselsidor på nätet, och främst på Facebook.

Oj vad kreativa människor man träffar på, vissa verkar ha riktigt roliga idéer men en och annan har också gett pyssel-överdos ett ansikte. Tänk att det alltid finns människor som inte riktigt kan finna att hejda sig innan det blir för mycket.

Detta har jag inspirerats av på sistone, vad man kan göra av bomullstråda/snören och tapetklister eller sockerlag:

 Taklama

 Supergulligt påskpynt 

Mera gulligt påskpynt

Jag fick egen idé, så jag gav mig ut på jakt efter vårfräscht färgglatt bomullsgarn och vattenballonger. Det sistnämnda var svårare att få tag på än jag trodde, det är inte säsong ännu. Så jag gjorde ett litet större prova-på-projekt i fredags:

 Ett ljusgrönt garnägg, som förädlades till...

En liten punktbelysning tack vare en liten slinga med LED-lampor

I går lyckades Elias och jag hitta vattenballonger på en affär i Skene, så när den lille herrn var nattad så plockades lite pyssel fram igen:

 Bomullsgarn, vattenballonger och vävlim som rörts ut med vatten

 Blöt garnet med lim ( eller sockerlag om man föredrar det) 
och börja rulla runt ballongen

 När man tycker det är nog, så klipper man helt sonika av tråden
 och hänger att torka någonstans

Sen sticker man hål på ballongen, den börjar lossna och man kan dra ut den.

Jag har inte bestämt mig om de ska bli någon kul girland eller om det blir ett fågelnäste med färgglada ägg i! 

En annan lite kul kreativ variant på påskägg som passar vuxna:





Men här börjar man nog ligga i farozonen för pysselöverdos kan jag nog tycka:


Texas no bean chili

I går provade jag ett nytt recept på långkok.

 För ungefär 4 pers.
 Detta behövs: 
1 kg Högrev, skuret i SMÅ bitar 
150 gr Bacon, skuret i strimlor 
2 st Gula lökar 
2 st Paprikor, röda 
2 st Vitlöksklyftor 
2 st Flaskor Carnegie Porter öl 
1 msk Färsk finhackad Jalapeño 
3-4 msk Chilipulver 
1 msk Chipotle Chili Paste (Torkad Jalapeño pasta) 
en nypa Kanel
 2 tsk Spiskummin 
1 msk Oregano 
Olja Salt 

Tillbehör: 
Guacomole, Salsa, Gräddfil, Hackad rödlök och Nachoschips. 

 Gör så här:  

Bryn kött och bacon.

 Tillsätt lök, vitlök och paprikan.Fräs till det mjuknat

Tillsätt kryddorna
Häll i öl och ev vatten så det täcker köttet ordentligt.


 Låt småkoka i en sådär 2-3 timmar, tills köttet kokat sönder.

  Smaka av med salt, kontrollera, dra in dofterna.
Mot slutet smular du i oregano.