lördag 28 mars 2009

Earth Hour

Hej hej Bloggen hallå!

I kväll klockan 20.30 släckte vi ner här hemma för vårt klimat och vår miljö.




Det blev väldigt mysigt i vårt hus under denna mörka timma.

Vi har valt att vara med i Earth Hour. En global manifestation för vårt klimat. Enligt media så har vår kung valt att stödja denna manifestation genom att släcka ner Stockholms slott. Runt om i världen kunde man följa hur det släcktes ned i olika städer men dessvärre så kan inte Göteborgs stad stoltsera med allt för mycket effekt av den bleka nedsläckningen de försökte sig på Men man kan också läsa att man valt att bland annat släcka ner operahuset i Sydney, Pyramiderna i Egypten, Globen i Stockholm.

För oss innebar kvällens mörkläggning en timmas kvalitetstid. Hur ofta spenderar man en timma tillsammans utan att teve, dator eller radio är igång? För egen del kan jag inte påstå att det är allt för ofta.

Ja, det är nog så att jag och älsklingen försöker dra vårt strå till stacken för att förbättra vår miljö och kanske också klimatet. Något vi gör som jag är väldigt glad över är att vi komposterar allt komposterbart avfall. Vi källsorterar, försöker att handla någorlunda ekologiskt och starka miljöfarliga kemikalier försöker vi att undvika i vårt hem.

Vi har sedan några månader tillbaka blivit fadder till en isbjörn. Våra polarisar smälter på grund av den globala uppvärmningen, våra isbjörnar förlorar deras hem. Än är det inte försent att göra något.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och den viktiga frågan är kanske vad kan du göra och vad kan jag göra mera av?? En kär vän sa till mig en gång, att saker som är bra skall man kopiera och göra mer av.

Tjillivippen från kvällens miljö-Caramel

fredag 27 mars 2009

Kung Bores sista skamgrepp?

Hej hej Bloggen hallå!

I morse när vi vaknade var det alldeles vitt ute igen!
Man kan alltid hoppas att det är sista tillfället för denna våren att Kung Bore vägrar släppa greppet ute i vår natur.



Naturligtvis så ställde hans återinträde i vår natur, till med visst besvär i trafiken i morse. Bilarna sniiiiiglade sig fram på vägen in mot stan. Det märks att allt för många varit lite väl ivriga med att ta på sommardäcken och får problem med att ta sig fram morgnar som dessa. På radion var det många trafikvarningar om avåkningar och krockar. Tänkas vad kung Bore kan ställa till det när han visar sitt bleka tryne, allra helst när det bara blir slask av det.


Nu får vi allt hålla tummar och tår så att vi slipper mera snö och elände, för nu längtar jag verkligen efter våren!! Även om det är väldigt vackert att se dessa vita öppna fält på vägen till jobbet.

Bilderna i dagens inlägg har jag tagit med nya mobilen, från en rullande bil... inte så pjåkig kvalié ändå va?

Tjillivippen från en fredagstrött Caramel

torsdag 26 mars 2009

Caramel morrar och fräser

Hej hej Bloggen hallå!

Var i helvete får de tag på alla idioter till bussförare här i världen??
Jag kör ju bil från älsklingens jobb till mitt jobb på morgnarna. I morse när jag närmade mig Gnistängstunneln så var det ett långsamtgående fordon på vägen igen, den kör alltid genomtunneln just innan 07 på morgonen innan förbudet mot långsamtgående fordon i tunneln börjar. Efter det långsamgående fordonet körde en buss som inte var i trafik.

Jag och en hel mängd trafikanter var ju uppmärksamma på detta långsamgående fordon och lade oss i god tid i vänstra körfältet för att smidigt kunna köra förbi. Just innan bilen framför mig skulle passera bussen, så slänger sig bussen helt sonika över till vänstra körfältet utan att se sig för, eller ens blinka!!

Det innebär att bilen framför mig ställer sig på bromsen för att inte kollidera med bussen, vilket gör att jag får göra samma sak och hinner med nöd och näppe bromsa in. Sen ser jag i backspegeln att bilen bakom mig också får bromsa kraftigt och han kom nära, riktigt nära och det skrämde skiten ur mig. Det verkade inte som han skulle hinna stanna. Puh, vi klarade oss nog med centimetrar, vi bilar i vänstra körfältet, men det var inte långt borta att den bussen hade orsakat seriekrock.
Så nu sitter jag här på mitt kontor, fortfarande kokande av ilska och försöker samla mig inför dagens bravader!!


Tjillivippen från en nästan-krockad Caramel

onsdag 25 mars 2009

Felsägning med mersmak

Hej hej Bloggen hallå!

Idag är det våffeldagen!
En underbar dag som legitimerar lite frossande *ler*

På min arbetsplats så hade barngruppen bestämt sig för att unna sig lite våfflor till deras metodmöte på morgonen. Självklart var de i full fart med att grädda sina våfflor när vi hade vårt morgonmöte i lunchrummet. Inspirerad av deras goda idé så tyckte jag att det var ett strååålande exempel att följa. Jag försökte övertala min minimala arbetsgrupp (flera var på datautbildning som vi alla ska gå på inom den närmsta veckan) till att följa deras exempel till vår metodtid på eftermiddagen.

Snacka om att fru C mötte på motstånd. Uppenbarligen så arbetar jag med väldigt målmedvetna och hälsosamma personern som tyckte att våfflor inte alls var någon strålande idé! Lite melodramatiskt spelade jag överkörd och sur, resten av vårt möte... något som Ylva i barngruppen var mottaglig för.

Nåväl, efter en liten stund... när jag satt upptagen under telefontiden så kom Ylva förbi för att berätta att de hade en våffla över till mig! *Yeiii* Undra om man skall söka arbete i barngruppen istället? Jag menar, de verkar ju ta till vara på alla viktiga traditioner.....*klurar* Snacka om ljuvligt den våfflan smakade!! Med jättegod jordgubbssylt och lite grädde!! Hur långt borta kan himmelriket vara?

Varför äter vi våfflor den 25:e mars? Enligt Google så kommer vår våffeldag från en felsägning av Vårfrudagen, Marie Bebådelsedag. Av de träffar jag hittade när jag sökte på Våffeldagen så verkar denna dag ha anor lååååångt tillbaka i tiden... från 600-talet. Det har varit röd helgdag fram till mitten av 1900-talet. Med våffeldagen markerar vi att vintern är slut och att nu börjar våren! Det gillar jag *ler* Nu är det dags att ta avsked av Kung Bore!!

Så varför inte ta avsked av denna kyliga man med en varm frasig våffla, just idag? Jag tycker det är en ypperlig idé!!

Länge leve våffellaggen!!


Tjillivippen från en våfflad Caramel

måndag 23 mars 2009

Katt av sin tid?

Hej hej Bloggen hallå!

I dag när vi kom hem från arbetet, satte sig älsklingen ner framför teven en stund i väntan på att jag skulle bli färdig med middagen. Det var något program om djuren som numera lever i de kontaminerade områdena kring Tjernobyl.

Vår kära kattpojke Ares kom in ungefär i samma veva och lade sig på sin favoritplats, ovanpå köpmansdisken, för att vila lite. Men tydligen var det lite för spännande för att Ares skulle kunna sova. Naturprogrammet fångade Ares intresse. Så där framför tvn hade jag mina två favoritkillar i hela vida världen, tillsammans, tittande på djuren från Tjernobyl. Då var jag bara tvungen att ta fram kameran för att föreviga tillfället.


Uhh, de där örnarna ser lite läbbiga ut, tycker Ares

Nämen så kan man inte göra med små söta kattungar?? *fräser*


Det är inte första gången Ares visat intresse för att titta på tv. När han var riktigt ung så lånade vi en DVD med fåglar på som var skapad för katter. Han var väldigt fascinerad över vad som visades på teven.




Tjillivippen från en lättroad Caramel med "teve-pojkar" framför teven.

söndag 22 mars 2009

Feng Shui i mitt hem

Hej hej Bloggen hallå!

Enligt Feng Shui-traditionen så kan saker som inte är slutförda, eller behöver åtgärdas få energin att stagnera, precis som överflödet av prylar vi samlar på oss men inte behöver. Därför anser de flesta insatta att gemene man har för mycket som ligger och skräpar i våra liv vare sig det är känslomässigt skräp eller fysiskt skräp.

Jag är definitivt en samlare! Min första Feng Shui-rensning i mitt hem och liv var smärtsamt... det ligger inte riktigt i min natur att slänga eller lämna till second-hand. Jag sparar gärna "utifall-att-jag-kanske-kan-använda-igen-någon-gång-
längre-fram-i-livet"
. Men skillnaden var enorm energimässigt före och efter rensningen! Efter första rensningen fick jag mindre och mindre motstånd till att slänga. När jag flyttade ur min lägenhet till älsklingens hus så röjde jag rejält. Kan nog påstå att jag har aldrig kastat så mycket saker i min ägo under hela mitt liv som jag gjorde när jag flyttade ut ur lägenheten.

Huset vi bor i är väldigt litet och det krävs mycket planering och diciplin för att det inte skall se plottrigt och överfullt ut. Älsklingen har under de senaste 4 åren han levt i huset haft ett fortgående arbete med utvändig renovering och efter förra sommarens arbete med att isolera och sätta ny panel på sista väggen är det bara småplotter kvar att göra. Förutom altanen som förra sommaren visade sig vara i allt för dåligt skick att inte åtgärda.

I helgen har vi snickrat och åtgärdat en del av småsnickeriet som är kvar. Nu är inte längre undersidan av på taket på den sida av huset vi har entrén en av de saker som stagnerar vår energi längre!! Och visst märkte jag av frigörandet av energin på en gång. Efter att taket var färdigt, klippte jag mera sly ut och rensade ur garderoben inne, nu när det mesta jag har i den är för stort för att kunna vara med ännu en säsong på mig. Dessvärre börjar det eka i min garderob, triss-vinster hitåt tack! *fniss*

Summa sumarum: Vi borde rensa mera i våra röror och frigöra mer energi till allt som vi tycker om att göra!


Tjillivippen från en energiberikad Caramel

lördag 21 mars 2009

Mera vårkänslor

Hej hej Bloggen hallå!

Idag är det än en dag med underbart vårväder. Redan tidigt på morgonen började plusgraderna på termometern att klättra uppåt. En prefekt dag för utomhusaktiviteter. Vi har påbörjat små-snickrandet som är kvar på fasaden till huset. Vilken evinnerlig tid det tar med sådant pill-jobb, men det måste bli gjort.

Älsklingen känner sig inte direkt jättekry idag, men den finska "sisun" har fått honom att kämpa på med snickeriet ändå. Vi tycker nog att vi gjort ett skapligt dagsverk utomhus idag.

Vi fick förresten våra nya telefoner på jobbet i onsdags. Wow vilken läcker mobiltelefon jag fick. Den är härligt turkosgrön SonyEricsson C702i med 3G. Visst är den läcker??
Eftersom jag själv inte har någon mottagning (eller åtminstone ytterst ytterst dålig mottagning) på min befintliga mobil vilket gör att jag endast kan skicka eller ta emot SMS, så tog jag hem min jobb-mobil för att testa den. Det visar sig att med 3G från Telia har jag täckning hemma och kan både ringa och bli uppringd på den.

Suget efter en ny mobil som faktiskt går att använda hemma blev lite för stort idag. Så efter dagens snickrande åkte älsklingen och jag in till Allum i Partille och unnade mig en ny fin Sony EricssonW595 som för stunden ligger på laddning! Om allt går som det är tänkt så kan jag använda min nya fina mobil här hemma från och med 30mars! Visst är den lite fräck i alla fall?

Hejsan hoppsan, dagens inlägg ser visst ut som ett reklaminslag för SonyErisson, men fru Caramel är smått stolt över sina nyförvärv!


Tjillivippen från en pryl-bögig Caramel i vårsolen

torsdag 19 mars 2009

Hur är det möjligt?

Hej hej bloggen hallå!

Läste något märkligt i Aftonbladet idag!

Det skrivs om någon deltagare i realityserien "Project Runway" är misstänkt för att ha misshandlat sin fästman med en KATT och olaga vapeninnehav!


Bettan- livsfarlig i närstrid med ens andra hälft??

Seriöst, hur är det möjligt? Det är inte direkt så att man kan tala om för katten att gå och riva sin husse. Även om det finns lynniga katter som kanske fräser ifrån, emellanåt... precis som vår lilla dam Bettan gör emellanåt, när man gör något som inte passar henne.


Inte nog med detta, personen i fråga är dessutom misstänkt för olaga vapeninnehav?? ehh....


Olaga vapen?? Katt tidigare känd som Ares


Tjillivippen från en Caramel, som antagligen är ägare till två olaga och livsfarliga vapen... (Passa dig noga nu, älsklingen *fniss*)

onsdag 18 mars 2009

Morgonstund har guld i mun...

Hej hej bloggen hallå!
Sitter just nu på jobbet med dagens första kaffekopp. Kroppen känns som bly och jag är jättetrött!! Hjärnan har inte vaknat och än är jag inte kvalificerad för att utföra någon avancerad typ av socialt arbete och därför passar det väl utmärkt att dela med sig några rader.

Min arbetsplats, är ungefär som alla andra arbetsplatser med någon typ av organiserat kaos. *fniss*Jag och en kollega har blivit tillfrågade om vi vill ha Centrex telefon i mobilen. Det innebär kort och gott att man inte har någon fast telefon utan alla samtal går till mobilen, via vår telefonväxel. Eftersom jag är mycket ute på språng i mitt arbete så verkar det ju vara en bra idé, för mina klienter tycker att jag är svår att få tag på fast jag sitter snällt vid mitt skrivbord och väntar på samtal under telefontiden.

Nåväl, i måndags när vi kom till jobbet funkade inte våra vanliga telefoner, det fanns ingen signal. Efter lite luskande upptäcktes det att den nya Centrex telefon i mobilen var inkopplad (och således var de fasta telefonerna frånkopplade), men vi har inte fått några nya mobiler att svara i!! Det visade sig att vår chef hade missat den "lilla" detaljen att samtidigt som hon beställde Centrex också beställa mobiler till oss.

Så nu sitter jag här vid mitt skrivbord, svår att nå för omvärlden så vida man inte har e-post, och bara väntar på en telefon!! Häpp, häpp!!

Tjillivippen från en tämligen okontaktbar Caramel

ps. Hipp hipp hurra för Skellefteå AIK som tog sig vidare i slutspelet efter en rekordlång avgörande sjunde match!!

måndag 16 mars 2009

Synden straffar sig själv!

Hej hej bloggen hallå!

Tänk, idag har jag blivit varse kroppsdelar, eller kanske rättare sagt muskler, jag inte visste jag hade. Gårdagens fejande på tomten och stenbärande i vattenfallet har inte helt oväntat utvecklats till träningsvärk i hela kroppen.

Har bland annat upptäckt att jag har en liten, liten muskel i högra handens tumme som aldrig gjort sig påmind tidigare, men idag värker som om jag stuckit kniven i den.

På jobbet idag stod jag upp hela dagen vid mitt skrivbord (ja jag hör till de som har en ergonomiskt anpassad arbetsplats) hela dagen, bara för att det ömmade för mycket i muskler bak i låren, rumpa och rygg. Om jag har tur så masserar älsklingen lite på mina ömma muskler i afton.

Jadå, jag är fullt medveten om att jag har själv orsakat mig själv denna smärta, men det känns faktiskt lite bättre att få gnälla av sig lite. *fniss*

Tjillivippen från en ömmande Caramel

söndag 15 mars 2009

Tjejen som inte kände till lagom....

Hej hej bloggen hallå!

Det finns en tjej som jag känner utan och innan. Hon och jag har en låååång historia ihop. Vid en första anblick skiljer hon sig inte direkt från mängden, men när man har lärt känna henne märker man att något fattas.

Hon saknar nämligen förmågan att göra något lagomt. Det är typ allt eller inget och så har det nog varit hela hennes liv.

När andra ungdomar spelade fotboll med typ en eller två träningar i veckan och någon match, så spelade hon med i två lag och var också aktiv med hästar, innebandy och lydnadstränning av familjens hund.

Andra ungdomar trillade i slalombacken, reste sig upp, borstade av sin snön och fortsatte, denna tjejen stöp och störtade tumlande nerför backen utan att skidbindningen löste ut, med resultat att knäet trasades sönder.

När alla andra får lite magkatarr av stress blir hon utbränd. och långtidssjukskriven. Försäkringskassan ville sjukpensionera henne vid 27-28 års ålder. Men inte heller det dög för henne, fanns inte på hennes världskarta att vara förbrukad så ung, utan hon valde istället att skola om sig, göra en helomvändning och började därför att plugga.

Under studietiden på universitetet, var det inte tillräckligt med att klara av kurserna och vara godkänd, det gällde att få de bästa vitsorden.

Idag skulle denna tjejen rensa sly på gården med sin man. Hon tog sig an uppgiften med liv och lust med sekatören i högsta hugg. Hon fick för sig att börja rensa i och omkring vattenfallet som finns på tomten. Det resulterade i att hon bestämde sig att bygga om stora delar av vattenfallets väg nerför berget. Hennes make tycker att hon är smått galen som ger sig i kast med sådant stort projekt. Men han älskar henne trots allt och tur är väl det *ler*

Så här sitter jag nu, med värkande muskler och ömma händer efter dagens bravader och känner mig fullkomligt urlakad. Åh vad jag önskar att jag någon gång kunde göra något bara lagom. I bland är det bara tröttsamt att vara tjejen som inte kände till lagom.

Tjillivipen från en urlakad Caramel

Vårkänslor

Hej hej bloggen hallå!

Den här tiden på året börjar det komma smygande. Samtidigt som jag inte riktigt vad det är som gör skillnaden egentligen så känns det i hela kroppen. Visst, det får sig lätt en törn när det vräker ner en massa snö som det gjorde i torsdags, men det är på gång. Det kan jag sätta mitt huvud på.

Vad är det det då som är på gång? VÅRKÄNSLORNA så klart. Det spritter i hela kroppen, så snart ett par solstrålar letar sig fram bland molnen och termometern visar på åtminstone ett handfull plusgrader!! Snön smälter på nolltid och fåglarna kvittrar!

Älsklingen och jag har också funnit att alla kajor som finns runt häromkring har börjat para ihop sig. Överallt kan man se dem sitta två och två, istället för tidigare då de satt bara i en klunga.

Vi har köpt frön får sommarens odlingar i rabatten, och de är förkultiverade och gror för fullt på vår fönsterbräda. Kunde inte heller låta bli att köpa hem en kruka med krokusar som blommar vårligt i vårt fönster som lite försmak på vad som kommer.

I dag tänker vi börja lite med vårbruket ute på gården, det är mängder av sly som behöver kapas och sen är det väl dags för första granskningen av vad som överlevt vintern i rabatterna eller inte.

Det märks verkligen på katterna, att det är vår på gång. Trots att de båda är kastrerade så är Bettan lynnig som tusan och väldigt väldigt äventyrlig. Katterna går omkring och är lite småirriterade på varandra.

Tjillivippen från en Vår-Caramel

lördag 14 mars 2009

Att ta steget fullt ut

Hej hej bloggen hallå!

Sedan Bettan kom till mig med sina tre små lurviga kattungar i juli 2006 har jag bloggat på Spaces Live, men de har gjort förändringar som jag tycker är svåra att ta till mig. Bloggandet har blivit lite för krångligt där. Skulle någon var intresserad av att titta på det så är adressen till min gamla blogg: http://thecaramel.spaces.live.com/

Från december 2008 har mitt bloggande stort sett legat på is, dels på grund av onödigt krångel, dels kanske på grund av att min inspiration inte direkt varit på topp senaste månaderna. Ja sådan är jag, en periodare *ler* men nu tror jag så sakteliga att inspirationen kommer tillbaka till mig, nu när vi börjar tina upp ur vinterdvalan. Idag är en dag för nystart, åtminstone för mitt bloggande. För nu har jag tagit steget fullt ut och blivit en riktig bloggare. Återstår att se hur resan på denna site ter sig. Den som lever får väl se.